Falbeparkens historie
Gotthilf Falbe-Hansen var 27 år, da han startede hele sit eventyr med sytråde, nåle og stofmønstre i Randers. I 1872 startede han og en anden ung kommis en klædeforretning, som senere blev kendt som Falbe-Hansen. Allerede i 1875 trak Falbe-Hansen sig dog, og han startede i stedet sin egen forretning, der hurtigt blev en stor succes. Han fik ansat en skrædder, en tilskærer samt en dygtig sælger, og virksomheden voksede og voksede.
Falbe-Hansens nevø, Just Falbe-Hansen, trådte ind i firmaet som lærling, og planen var, at han en dag skulle overtage virksomheden, når tiden var inde. Gotthilf og Just havde gennem årenes løb mange små stridigheder, men de to mænd havde nu alligevel en stor respekt for hinanden pga. deres familiebånd og hengivenhed til klædeforretningen i Randers.
Virksomhedens fremgang fortsatte, og flere gange var de nødt til at skifte adresse for at få mere plads til deres arbejde. I 1919 blev firmaet omdannet til et aktieselskab, og Gotthilf Falbe-Hansen døde få år senere i en alder af 78 år. 1900-tallet bar præg af hele to verdenskrige, en stigende globalisering og fagbevægelser, der tordnede frem. Med overvejende succes fik Just Falbe-Hansen dog navigeret virksomheden og medarbejderne igennem de mange forhold i forandring. Stemningen var god, og julefester i virksomheden blev endda en ny tradition.
I 1956 døde Just Falbe-Hansen, og herefter stod endnu en nevø, Einar Falbe-Hansen, klar til at tage over. Virksomheden udvidede endnu en gang og rykkede op på Mariagervej, hvor nu hele 250 medarbejdere kunne knokle løs. I 1961 var der flere ordre end nogensinde før, og i midten af 60’erne kom medarbejderantallet op på næsten 450. De efterfølgende årtier, med den 4. generation af slægten, Lars Falbe-Hansen, ved roret, var dog barske tider for virksomheden, da kunderne i stedet valgte de billigere importerede varer. Mange konfektionsvirksomheder drejede nøglen om, og til sidst var der kun G. Falbe-Hansens Klædefabrik tilbage. I en alder af 137 år bukkede Falbe-virksomheden også under og gik konkurs i 2009.
Den efterladte bygning på Mariagervej blev i 2011 totalskadet under en brand, men samme år påbegyndte Ejendomsudvikling Randers ApS og Randers Arkitekten et forslag til boligbebyggelse på grunden. Idéen til Falbe Parken Randers blev født, og selve arkitekturen skulle afspejle den lange historie og sørge for, at Falbe-ånden og de ikoniske habitjakker kunne leve videre. Falbe Parken er en hyldest til et stykke randrusiansk historie, der ikke må gå i glemmebogen.